In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player
Aktuális időszaki kiállítások

Zebegényi intimizmus - Válogatás Szőnyi István csendéleteket, meghitt szobabelsőket, valamint aktokat ábrázoló akvarell és gouache képeiből.

Megtekinthető:
2018. május 27.

Bővebben...

Akvarellek, gouache-ok

Szőnyi kevés akvarellt festett, talán legszebb közülük az 1923-ban készült Dunakanyar. Ő inkább a tiszta gouache technikát választotta. A harmincas évektől szinte csak ezzel készítette vázlatait. Technikailag a gouache festészet az akvarell és a tempera között áll, ez is vízben oldódik, de sűrű fedőfestékként használják. Érdekes hatásokat lehet elérni, ha a fedőszínnel bevont felületet nedves ecsettel lemossák, mivel a fedőfesték sűrű állagánál fogva nem szívódik be a papíros szövetébe, így könnyen feloldódik. Szőnyi kínai tus hígított oldatával mosta össze, majd itatóspapírral törölte le az elkezdett kompozíciót, így egészen finom, különleges faktúrák keletkeztek a kép felületén, ezek inspirálták a végleges megoldások keresésében. A harmincas évektől több száz gouache vázlatot készített, változatos tematikával. Megörökítette a házban és a ház körül látott egyszerű tárgyakat, állatokat, a kert növényeit, a faluban zajló eseményeket, a nagyszabású tájat, a Dunakanyar panorámáját. Jó néhány túlmutat közülük a vázlat befejezetlenségén, teljes értékű kompozíció.

Elekfy Jenő: A tiszta gouache-technika receptje

Fedőfestő eljárás, akár a temperatechnika. A két technika sokban hasonlít egymáshoz. A gouache kép a lakkozatlan tempera hatását közelíti meg. Az alap itt is, akár a temperánál, lehet papiros, kéregpapír, karton, fa, alapozott vászon vagy selyem és pergamen. A festékek kötőanyaga ugyanaz, mint a vízfestéké; gumiarábikum, méz, glicerin, de ezen kívül még súlypátot (Baryt) vagy ehhez hasonló közömbös töltőanyagot (agyagföldet, kaolint) is tartalmaznak, vagy fedő fehér festékkel vannak elegyítve. A hígítószer itt is víz. A festékeket a gyárak kis, széles nyakú üvegekben hozzák forgalomba. Technikailag a gouache festészet az akvarell és temperafestés között áll.
Szőnyi István gouache receptje a következő: A festék tömegéhez azzal egyenlő mennyiségű dextrint adunk, majd víz adagolásával olajfesték sűrűségűre keverjük. Hozzáadhatunk egy-egy csepp lenolajat és glicerint, s egy kis fertőtlenítőt. A keverést végezhetjük cukros vízzel, egy pohárban egy szem kockacukrot oldva. Ha a dextrint és a cukrot túladagoljuk, a festék kifényesedik, sőt reped és pattogzik. Ezért a dextrint csak óvatosan alkalmazzuk. A dextrines gouache, ha vigyázunk rá, hogy ki ne száradjon, sokáig használható. Bársonyos, viaszos fényű felületet ad, amikor fedően festünk vele. (A képzőművészet iskolája I. Bp., Képzőművészeti Alap Kiadóvállalat, 4. kiadás 1976.,93. o.)