Aktualitás

2024. ápr. 13. , szombat 11:00-13:00 óra között!

2024.

Akik a videót választják, azoknak inspirációként javasoljuk a múzeumban látható négy festményhez kapcsolódó kisfilmet, amely audiovizuális applikáció segítségével okos telefonnal is megtekinthető.

Gondold újra Szőnyi festményeit_Pályázati részletek


2024.
márc. 23.,
szombat 11:00

A meghirdetett időpontokon kívül csoportok számára előzetesen egyeztetett időpontban is tartunk sétákat.

Időpontkérés és jelentkezés / szonyimuzeum1@gmail.com


2024. jan. 17.
szerda

Szintén az évfordulós megemlékezés napjára lett időzítve annak az interaktív tárlatnak a bemutatása, amely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. Közel egy éves közös munka eredményeként az évfordulóra elkészültek azok az animációk, amelyek segítségével „életre kelnek” Szőnyi egyes festményei. Néhány pillanatra megelevenedik az elnéptelenedett zebegényi utca, a bensőséges hangulatot árasztó szobában „megmozdulnak” az esti lefekvéshez készülő családtagok. Egy másik kisfilmen láthatjuk és hallhatjuk, hogyan készül egy festmény, hogyan viszi vászonra Szőnyi ecsetjével a festékrétegeket. A békességet és nyugalmat sugárzó ikonikus Kerti pad című festményhez társított animáció pedig arról gondolkodtat el, hogy vajon mit akart üzenni Szőnyi a kert árnyas fái alatt megbúvó kis fehér paddal a háború legvadabb éveiben.

Az animációk különlegessége, hogy kizárólag a festményeken lévő képi elemek, festékrétegek, árnyékok, figurális elemek megmozgatásával készültek. Ennek a technikának köszönhetően fény derül arra is, hogy a visszafogott líraiságot sugárzó Szőnyi képek festésmódjukat tekintve voltaképpen igen összetett, több, egymásra helyezett festékrétegből álló alkotások, amelyeken a színek és anyagok az alkotási folyamat végére egységes harmóniában olvadnak össze.

A festményekhez rendelt mozgóképek és hanghatások, mint alternatív interpretációs lehetőségek, egyfajta hozzáadott értéket képviselnek, túlmutatnak a puszta látványosságon. Történeteket mesélnek el, érzeteket keltenek a nézőben és ezáltal felkeltik a kíváncsiságát, hogy minél többet meg akarjon tudni az alkotások hátteréről, a művek születésének körülményeiről.

Az Artivive applikációval megtekinthető animációkkal a múzeum egyik célja a fiatalabb generáció megszólítása és általában a folyamatosan változó múzeumlátogatói igények kielégítése. Meggyőződésünk, hogy a megfelelő arányban alkalmazott interaktív multimédiás technikákkal színesíthető a közönség számára nyújtott élmény. Az újfajta interpretációk más és más aspektusát tudják megmutatni egy-egy műalkotásnak, új megközelítési módokat ajánlanak, izgalmasabb és frissebb élményt nyújtva múzeumlátogatóknak, aki így (inter)aktív részesei lesznek a műalkotások befogadásának.

A múzeumban most bemutatott, úgy nevezett kiterjesztett valóság applikáció igen széleskörűen alkalmazható és számos további lehetőséget rejt . A négy festmény után tervezzük „életre kelteni” egyebek közt a művész kisműtermét, régi archív fotók animálása segítségével. A technikának köszönhetően a látogató okos eszközét a műterem egy bekódolt pontjára igazítva láthatja majd Szőnyi Istvánt, miközben alkotásain dolgozik. Az animációkat készítették: Németh Balázs Kristóf és Bukta Zsolt


2024.
jan. 17.
szerda

Amikor egy ember a világra jön, még nem tudni hogyan alakul majd a sorsa, milyen élet vár rá. Nem tudni, milyen képességekkel, tehetséggel indul el az életben és, hogy hagy-e maradandó nyomot maga után. Csak azt tudni, hogy milyen helyre, családba, országba, történelmi korba született, amelyek együttese meghatározó lehet sorsának alakulásában.

Szőnyi István 130 éve, 1894. január 17-én született. Hetedik és egyben utolsó gyermekként érkezett a családba, ahol nagyon örülhettek az újszülött kisfiúnak, hiszen ő volt az egyetlen fiúgyermek. Idősebb testvérei közül ugyanis addigra már csak a nővérei éltek, két bátyja – az elsőszülött Kálmán (1882-1883) és az 1887-ben született Richárd – még az egyéves kort sem érték meg.

Ha Szőnyi István világra jöttének időpontját történelmi idővonalra helyezzük, fontos megemlíteni, hogy az Osztrák-Magyar –Monarchiában született, huszonhét évvel a kiegyezés és negyvenhat évvel az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kitörése után. Születésének évében az ország már izgatottan készült a millennium megünneplésére és megkezdődött a nagy visszaszámlálás is, hiszen már csak hat évet kellett várni, hogy elkezdődjön a 20. század. Szőnyi születésének éve más miatt is fontos volt. Ugyanebben az évben, március 20-án halt meg Kossuth Lajos hazájától távol, a torinói emigrációban. Szőnyi István ekkor még csak néhány hónapos csecsemő volt, aki gondtalanul cseperedett szülei újpesti házában.

Iskoláskorúvá már a 20. században érett. Az 1900-as év első hónapjában töltötte be hatodik életévét. Szeptemberben beíratták az elemi iskolába és néhány év múlva Lisszák Kálmán tanítónak köszönhetően megkezdte első, félig-meddig már tudatos lépéseit a művésszé válás felé. A tanító, aki felfedezte a fiú tehetségét egész évben csak egy feladatot adott neki, hogy fesse és rajzolja az általa beállított csendéleteket. Az évközben készült alkotásokból a negyedik elemi osztály végén kiállítás nyílt az iskolában.

Felsőfokú művészeti tanulmányait épp hogy csak megkezdte a Képzőművészeti főiskolán, amikor kitört az első világháború. Még 1914-ben, alig húsz évesen kikerült a frontra és csak 1919-ben szerelt le.

Szőnyi összesen két világháborút élt át és túl. Az elsőben katona volt, a másodikban életeket mentett. Üldözötteket bújtatott és látott el hamis iratokkal, megmentve így sokak életét. Sajnos a saját fiáét nem tudta. Péter 18 évesen, agyhártyagyulladásban hunyt el 1945-ben.

130 évvel ezelőtt, 1894-ben, ezen a januári napon Szőnyi István életének lapjai még hófehérek voltak, ahogy minden újszülötté. Még nem lehetett tudni, hogyan alakul majd a sorsa, milyen élet vár rá. Évről évre íródtak rájuk nemcsak a saját életének történései, de vele együtt maga a világtörténelem is.

Zebegény különleges fejezetet foglal el ebben a könyvben, csupa aranybetűkkel írva. Itt találta meg a két világháború között az otthonát, a béke szigetét, a festészetét leginkább inspiráló környezetet, a természet és az emberek közti harmóniát, a családot, egyszóval mindazt, amely képes feledtetni a borzalmakat és szenvedés helyett örökkévaló értékeket kínál, amelyekért érdemes élni.

Szőnyi egész életén át, minden megpróbáltatás ellenére megőrizte hitét. Szerette és tisztelte az életet. Nemcsak a sajátját, másokét is. Mélységes humánumáról legendákat zengtek kortársai, tanítványai. Rajongott az élet egyszerű szépségeiért, nemcsak kereste, de meg is tudta teremteni maga körül a harmóniát és a teljességet. Mindvégig hitt az élet szépségében, amelyet végérvényesen nem tudtak megtörni az átélt nehézségek sem. Sem a világháborúk, sem a vészkorszak, sem a magánéleti drámák, sem az ötvenes évek. Az életet élni kell, akkor és ott, ahová születtünk- vallotta. Művészetét életfilozófiája, ember- és természetszeretete, harmóniateremtő ereje hatja át az utolsó ecsetvonásig. Egész életén át megőrizte gyermeki tisztaságát és kíváncsiságát, amely párosult a megváltoztathatatlan dolgok bölcs elfogadásával. Töretlen ívű, lélekmelengető lírai festészetével az örökérvényű, elpusztíthatatlan szépséget állította piedesztálra. Emlékezzünk rá szeretettel!

Ünnepi megemlékezés 2024. január 17. 14 órától a zebegényi temetőben és a Szőnyi István Emlékmúzeumban


2023. dec. 16.
szombat

Kedves Gyerekek!
Szeretettel várunk Benneteket és szüleiteket családi matinénkra. Alkossunk együtt varázslatos térbeli betlehemet, vagy készíts egy különleges szelfit, hogy ne csak a szüleid tudják, Te egy angyal vagy! 
A résztvevőket számos vidám és kreatív tevékenység várja, valamint finom meleg tea és sütemény kóstolása.
Töltsük együtt ezt az örömteli napot, és készüljünk fel együtt a közelgő karácsonyra!


2023. dec. 12.
kedd

A mai napon (december 12.) nagy izgalommal nyitjuk meg múzeumunk meseablakát. Szőnyi István alkotásaiból összeállított montázsok segítségével egy “szupernagyi” különleges történetét ismerhetitek meg.
Ezúttal kihívást is állítunk elétek. Segítsetek a nagymamának megkeresni bújócskázó unokáit. Ti lesztek a hunyók! Na, de hány unokája van Nagyinak? A helyes megfejtést leadhatjátok a múzeum postaládájába bedobva, vagy a szonyimuzeum1@gmail.com címre elküldve (Saját neved + unokák száma).
Gyertek el a december 16-i családi matinénkra, mert 11 órakor kisorsolunk egyet a helyes megfejtők közül, akit egy kis meglepetéssel ajándékozunk meg.
A mese az alábbi linkre kattintva olvasható:
Nagyi és a láthatatlan karácsony


2023. nov. 18. nov. 25.
szombat

A következő, előre meghirdetett vezetett séták időpontjai:
november 18. és november 25.
A meghirdetett időpontokon kívül csoportok számára előzetesen egyeztetett időpontban is tartunk sétákat.
Időpontkérés és jelentkezés / szonyimuzeum1@gmail.com


2023. szept. 23.
szombat

2023 szeptember 23-án nyílik a Zebegény Szőnyi szemével kétrészes kiállítás sorozat második tárlata A vízparti élet címmel. Az előző – A falusi élet című – tárlathoz hasonlóan ez a kiállítás is Szőnyi grafikai munkáiból ad tematikus válogatást.

Mindenkit sok szeretettel várunk!


2023. aug. 13.
vasárnap

A nagy érdeklődésre való tekintettel szeptember közepéig meghosszabbítjuk A falusi élet című időszaki kiállításunkat!


2023.
júni-aug.

Gyere és alkoss a Szőnyi-kertben!

A házhoz tartozó hatalmas kertbe Szőnyi István minden nap feljárt alkotni. A természetet, a Dunát és a zebegényi tájat szerető művész soha nem unta meg az elébe táruló látványt. Próbáld ki te is, milyen a természetben alkotni, egy igazán autentikus helyszínen. A témát te választod, a hozzávalókat mi adjuk. A múzeumban összeállítottunk egy instant művészcsomagot, amely egy művész pittkrétából, művész rajzlapból, egy falra is akasztható habkarton lapból és egy akasztóból áll. Itt készült alkotásodat így haza is viheted és felakaszthatod a falra.


2023. május 20.
szombat

A Szőnyi István Emlékmúzeum szeretettel meghívja Önt a ZEBEGÉNY SZŐNYI SZEMÉVEL – A falusi élet című kiállításának megnyitójára.

A kiállítást megnyitja: Dr. Révész Emese, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének docense
Közreműködnek: A zebegényi Szőnyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. osztályos tanulói
A táncot betanította: Pincze Krisztina

Időpont: 2023. május 20., szombat 15 óra
Helyszín: 2627 Zebegény, Bartóky József út 7.
A kiállítás 2023. május 20. és augusztus 13. között látogatható.

A múzeum munkáját a Szőnyi István Alapítvány támogatja.


További híreink

Új festmény a múzeumban

Tavaszi Dunakanyar – Új festmény a múzeumban! 2024. jan. 17. Szőnyi István születésének 130. évforduló napján a múzeum állandó kiállítása egy olyan festménnyel bővült, amely

Tovább olvasom »

Aktualitás

Családi nap 2024. ápr. 13. , szombat 11:00-13:00 óra között! Szőnyi 130 – rajz- és videópályázat 2024. Szőnyi István születésének 130. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetünk

Tovább olvasom »

Szőnyi múzeum

Szőnyi István a 20. századi magyar festészet kiemelkedő alakja. 1924-től haláláig élt és alkotott Zebegényben. Művészete itt teljesedett ki, festészetét a varázslatos szépségű táj, a

Tovább olvasom »

További híreink

Aktualitás

Családi nap 2024. ápr. 13. , szombat 11:00-13:00 óra között! Szőnyi 130 – rajz- és videópályázat 2024. Szőnyi István születésének 130. évfordulója alkalmából pályázatot hirdetünk

Tovább olvasom »

Elérhetőség

Kövess minket!

Nem találsz valamit?

2021 © Minden jog fenntartva! | www.szonyimuzeum.hu – www.zebegeny.hu