Állandó kiállítások

Szőnyi István Bartóky Melindával 1924-ben kötött házassága után költözött Zebegénybe. A fiatal házasok a Bartóky család nyaralójában kezdték meg közös életüket. 1930-ig télen-nyáron itt laktak, utána csak a nyarakat töltötték Zebegényben. 1949-ben költöztek ki véglegesen, amikor pesti lakásukba társbérlőket telepítettek. Ekkorra rendezték be a házat a ma is látható módon.

A sarokszobában, mely a család egykori hálószobája volt, családtagok portréi láthatók. Az itt található zsiráfzongora, a 19. századi polgári családok közkedvelt hangszere volt.

A nappali szobában elhelyezett könyvtár és a bútorok híven őrzik a Bartóky és Szőnyi család emlékét. Itt kapott helyet a nagy, világvevő rádió, mely egykoron jelentős szerepet játszott a család életében. Ezen hallgatták Zsuzsa lányuk hangját, aki hírolvasó, majd hírszerkesztő volt az olasz RAI rádiónál. Ebben a szobában látható több tempera kép Szőnyi érett korszakából, az Öreg révész, A falu ősszel, A fázó kislány, A hazatérő csorda, amelyek közt a legjelentősebb a Kerti pad (1943), melyet Zsuzsa lánya és férje, Triznya Mátyás kapott nászajándékba.

A magyar szoba hangulatát az Alföldről származó több mint százesztendős népi bútorok együttese adja, a búrok gyűjtését Szőnyiék is folytatták. A berendezés összhangban van a falakon látható Szőnyi korai korszakából származó alkotásokkal. 

Az emeleten található a kisműterem, ahol a Mester életének nagyobb részében dolgozott. Itt állt egy kisebb rézkarcprés, festő felszerelése, és rajzainak gyűjteménye. 

Az új műteremépület melyet a régi parasztházhoz utólag építettek, csak halálának évében, 1960-ban készült el. A falon lévő alkotások teljes keresztmetszetet nyújtanak Szőnyi életművéből a 20-as évektől haláláig. Az itt elhelyezett képzőművészeti tárgyú könyvtár, a festőállvány,  rajta egy temperakép vázlata, paletták, ecsetek, festékporok, szerszámok, mind magukon hordják a Mester keze nyomát.

A régi garázsból kialakított kiállítótérben kapott helyet a Szőnyi Zsuzsa-Triznya Mátyás Emlékszoba. Szőnyi Zsuzsa a múzeumnak ajándékozta édesapja képeiből álló gyűjteményét és férje, Triznya Mátyás festőművész hagyatékát. Itt ismerhetik meg a látogatók az 1949-ben Rómába emigrált házaspár életútját, Triznya Mátyás festményeit, filmes munkáihoz készített rajzait, Szőnyi Zsuzsa írói munkásságát és a híres Triznya-kocsma atmoszféráját is felidézik a kiállított fotók, tárgyak.