Gyűjteménytörténet

Szőnyi István özvegye Bartóky Melinda 1967 februárjában hunyt el. A zebegényi ház örököse, egyetlen leányuk Szőnyi Zsuzsa, 1949 óta Olaszországban élt férjével, Triznya Mátyással. „67-ben, amikor anyám temetésére hazajöttem, akkor aláírtam egy szerződést, mely szerint a ház és a képek az állam tulajdonát képezzék. Ez egy nagyon jó dolog volt, mert megbecsülték, máig is meg van.” – mondta 2014 februárjában, Szőnyi Zsuzsa.

A múzeumalapítás előkészületinek megszervezésére, a család régi barátja Pátzay Pál szobrászművész kapott megbízást. A múzeum a Pest Megyei Múzeumi hálózat tagintézménye lett és az ünnepélyes megnyitóra 1967. augusztus 18-án került sor. 2017 óta fenntartója Zebegény Község Önkormányzata.

A gyűjtemény leglátványosabb darabjai a táblaképek, melyek az állandó kiállításon tekinthetők meg, és teljes keresztmetszetet nyújtanak Szőnyi István életművéből. A rajzok, gouache-ok, akvarellek, rézkarcok és grafikák rendszeresen megjelennek tematikus időszaki kiállításokon. A gyűjtemény további részét képezi a Bartóky család hagyatékából származó Munkácsy Mihály alkotás, valamint Lotz Károly, Székely Bertalan és Mednyánszky László egy-egy műve is. Szőnyi művészbarátai Berény Róbert, Aba Novák Vilmos, Bernáth Aurél, Elekfy Jenő és Vass Elemér is ajándékoztak jó néhány alkotást. A múzeum raktára pedig még számtalan Szőnyi tanítvány művét is rejtegeti.