Mivel foglalkozik a múzeum, amikor zárva van?

Sokan felteszik manapság ezt a kérdést, hiszen tavaly több mint négy hónapig volt zárva a Szőnyi István Emlékmúzeum, és most november közepe óta zárva van.

A múzeum a bezárt kapuk ellenére tovább működik, a kollegák nagyobb részt otthoni munkát végeznek, de vannak olyan kollegák, akik naponta bejárnak a múzeumba.  De mi is történt a bezárt falak mögött a november 13-i zárás óta?

Novemberben készítettünk egy rajzpályázatot, melyet a honlapon, facebook-on és instagram-on hirdettünk meg. Az közelgő ünnepek ellenére, ez a rajzpályázat lett a legsikeresebb, mert közel 90 kisdiák jelentkezett pályaművel. A nyerteseket közönségszavazatok alapján választottuk ki, könyvvel és múzeumi ajándéktárgyakkal jutalmaztuk, melyet postán juttatunk el részükre. Részt vettünk az adventi Mesekalendáriumban is, és akik elsétáltak a múzeum ablakai előtt biztos felismerték a kis gyufaárus lányban Szőnyi „Fázó kislány” alkotását.

A múzeum karácsonyfáját (egyik kollegánk felajánlását, melyet ezúton is köszönünk!) a rajzpályázat kinyomtatott változataival díszítettük fel a múzeum kertjében Advent első szombatján.  A kapu vízkeresztig minden szombati napon nyitva állt, és az oda látogatók élőben is megcsodálhatták az alkotásokat.

E mellett belső javítási munkálatok is zajlottak. A múzeum egyik kiállító terében a fal vizesedésnek indult, melyet az önkormányzat dolgozói kijavítottak. Természetesen a javítás alatt tárgyak nem lehettek a kiállítótérben, ezért ezek el- és visszahelyezéséről és a helyiség takarításáról is gondoskodnunk kellett.

A múzeumban most is jelentős szakmai munka folyik, hiszen most tudjuk elvégezni azokat a nagy odafigyelést igénylő munkákat, melyre a múzeum nyitva tartása alatt nincs lehetőség. Így, jelenleg a nyilvántartási pontosítása folyik, a leírókartonokat fotókkal látjuk el, és a Bartóky- Szőnyi család könyvtárának nyilvántartásba vétele és fotózása is zajlik. E mellett készülünk iskolai csoportok fogadására, egész napos programot kínálva az ide látogatóknak, és forgatási helyszínei voltunk több turisztikai műsornak, melyek a közeljövőben kerülnek adásba.

A tavaszi nyitva tartásra előreláthatóan még várat magára, addig a múzeum munkatársai azon dolgoznak, hogy megújult honlappal, és egy új időszaki kiállítással várhassák látogatóikat!

Csibi Kinga, Szőnyi István Emlékmúzeum

Szőnyi Múzeum karácsonyi holdfényben

További híreink

Meseablak

Múzeumunk 2021-ben is csatlakozott a zebegényi Adventi Mesekalendáriuhoz. A kalendárium során a Karácsonyt megelőző napokban minden este megnyílik egy meseablak a faluban. Idén mi nyitottuk

Tovább olvasom »

További híreink

Tájékoztatás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2021. december 31-én és 2022. január 1-jén és január 2-án a múzeum zárva tart.   Múzeumunk januártól 6-tól a szokásos téli nyitva tartással

Tovább olvasom »

Meseablak

Múzeumunk 2021-ben is csatlakozott a zebegényi Adventi Mesekalendáriuhoz. A kalendárium során a Karácsonyt megelőző napokban minden este megnyílik egy meseablak a faluban. Idén mi nyitottuk

Tovább olvasom »

Elérhetőség

Kövess minket!

Nem találsz valamit?

2021 © Minden jog fenntartva! | www.szonyimuzeum.hu – www.zebegeny.hu